maanantai 7. heinäkuuta 2008

Älä tunge omenaa sian suuhun – syö se erikseen!

Turun keskiaikamarkkinoilla oli liikaakin kaikenlaisia ruokahoukutuksia. Aloitetaan makkarasta. Albertolle ja minulle oli suositeltu, että pitää maistaa makkaraa, joka on kääritty kaalinlehteen.Makkarakojulle oli jono, eikä se ollut ihme – makkara todellakin oli herkullinen, ja oli hauskaa syödä se kaalinlehtikääreestä. Maistoimme myös erittäin maittavaa, pitkää ja kapeaa punajuuri-härkämakkaraa.

Pitotunnelmaan pääsi, kun törmäsi Suurtorin laidalla sikaan, joka oli joutunut vartaaseen kokonaisena.Sian kanssa sai syödä kaalia ja lanttua, ja kaikki tämä oli ladottu ruisleivän palasen päälle. Se oli todella herkullista. Ihmetyttää vain, miksi sellaista lanttua – ja muitakin juureksia – ei syödä ainakaan niin paljoa enää nykyään. Pitäisi varmaan kokeilla, pystyykö kotiuunimme lainkaan samanlaiseen lopputulokseen.

Oivallinen jälkiruoka olivat karkkiomenat.Omenoiden pinta oli kova, koska ne oli ilmeisesti kastettu sulatettuun sokeriin. Joka tapauksessa toinen kuvassa olevista omenoista oli kieritelty kookoksessa ja toinen manteli- tai pähkinärouheessa. Omenat olivat yhtä suurta herkkua kuin kuvasta voi päätellä.

Illalla päädyimme sateiselta taivasalta syömään ravintola Teiniin, jossa oli keskiaikamarkkinoiden kunniaksi oma keskiaikaan viittaava ruokalistansa. Sekä minä että Alberto söimme karitsaa, jonka lisukkeina oli ohrattoa, kaalia ja juureksia. Annos oli taivaallisen makuinen!Ajelimme kotiin – tietenkin – Tampereen kautta, ja Alberto halusi erityisesti, että suosikkigrillimme esitellään blogissani, vaikkei se keskiaikaista ruokaa tarjoakaan. Seuraavassa Suomen suositeltavin grilliruoka-annos:Kyseessä on Tampereella sijaitsevan Marjon Burgerin annos nimeltä ranskalaiset lihapullilla. Lisukkeena on mm. grillikioskin omaa salsaa, joka on todella maittavaa. Lihapullat eivät myöskään ole mitään valmispullia, vaan ne tilataan joltain mitä ilmeisimmin taitavalta valmistajalta. Harvoin ohitamme Tamperetta käymättä juttelemassa Marjon kanssa – ja tukematta hänen grillitoimintaansa.

Ei kommentteja: