maanantai 15. syyskuuta 2008

Pastan parhautta

Tässä muinoin Alberto osallistui erään perhelehden pastakilpailuun. Valitettavasti hän ei sijoittunut, mutta hänen pastaohjeensa on sen verran herkullinen, että jaan sen nyt teidän kanssanne – Alberton luvalla tietenkin. Tässä tulee pastaohje Alberton sanoin:

Juustoinen lohi-katkarapupasta (2 hengelle)

Ainekset:
n. 200 g pastaa mielen mukaan (oma suosikkini: täysjyvä-spaghetti)
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 kalaliemikuutio
2,5 dl kermaa (esim. Flora 4% kevyt & paksu)
n. 10 jättiläiskatkarapua
200 g lohikuutioita tai -suikaleita
50-60 g hienoksi jauhettua kovaa pastajuustoa (esim. Grozette)
Valkopippuria
Persiljaa

Ohje:
Pistä pasta kiehumaan (keitinveteen suolaa ja loraus oliiviöljyä). Mittaa kattilaan valkoviini ja lisää murennettu liemikuutio sekä katkaravut. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja poista ravut heti kun ne ovat kypsyneet. Laita ravut syrjään odottamaan ja lisää lohipalat kiehuvaan liemeen. Jauha sekaan valkopippuria maun mukaan. Keitä lohipaloja kunnes ne ovat kypsiä ja lisää sen jälkeen kerma kattilaan ja sekoita hyvin.

Seuraavaksi keitokseen lisätään juusto. Lisää juustoa pieninä annoksina kerrallaan, koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Muista pitää kattila riittävän kuumana, ettei kastike pääse saostumaan, mutta varo ettei kerma pala pohjaan. Kun kastike alkaa olla sopivan sakeaa, tarkista maku ja lisää tarvittaessa pippuria ja valkoviiniä.

Kaada vesi pois pastasta ja lisää pasta kastikkeen sekaan. Sekoita hyvin ja jaa lautasille. Lisää katkaravut pastan päälle ja koristele persiljalla. Ja ei kun syömään.

Huomioita ja vinkkejä:
Viinin tehtävänä on tuoda hieman raskaaseen kermapohjaiseen kastikkeeseen kirpeän raikasta hapokkuutta, joten kannattaa suosia kuivia ja hieman happamia viinejä. Viinin voi tietysti yrittää korvata sitruuna- tai limemehulla, mutta kannattaa pitää varansa ettei mene "liian hapokkaaksi". Arkisemmassa vaihtoehdossa katkaravut voi myös jättää pois ja tarvittaessa lisätä kalan määrää.

Pastasta tulee tämän näköinen:



Lohduttautuakseen häviön jälkeen Alberto taituroi toisen, helpommin valmistettavan pastan. Siihen hän käytti tortellineja, joiden täytteenä oli ricottaa ja pinaattia. Tortellinien seuraksi hän paistoi oliiviöljyssä puolitettuja kirsikkatomaatteja ja pilkottuja herkkusieniä, joiden mausteeksi hän käytti basilikaa, pippuria ja ripauksen suolaa. Keitetyn, valutetun pastan Alberto laittoi myös pannulle ja sekoitti ainekset nopeasti. Sen jälkeen hän annosteli ruuan lautasille ja leikkasi sen päälle vuohenjuustoviipaleita. Hyvältä näytti…



…ja maistui. Alberto ja pasta – tuo maagisen herkullinen yhdistelmä!

Ei kommentteja: