lauantai 25. huhtikuuta 2009

Kalakeittoja ja paprikoita

Pitkän pitkään aikaan blogini ei ole esitellyt varsinaisesti ruokaohjeita. Nyt on sen aika. Hieman kylmemmillä ilmoilla keittelin kalakeittoja, ja kyllä nämä keitot maistuvat varmasti, vaikka kevät alkaa jo oikeasti tullakin.

Helsingin Sanomissa oli 22. tammikuuta ruokajuttu, jossa oli viisi erilaista lohikeittoa. Nappasin jutun innoissani talteen ja kahta keittoa on tullut kokeiltua. Otetaan ensimmäiseksi perinteinen lohikeitto.Tällaiseen ruokaan tarvitaan seuraavia aineksia:

1 rkl voita (itse käytin öljyä)
1 pieni sipuli
9 dl kalalientä
6 perunaa
2 dl kermaa (ruokakermakin meni hyvin)
noin 1 rkl vehnäjauhoja
300 – 400 g lohta
(suolaa)
tilliä

Sipuli tietenkin hienonnetaan ja kuullotetaan rasvassa. Perunat pitää kuoria ja pilkkoa. Sen jälkeen perunapalaset keitetään lähes kypsiksi kalaliemessä. Vehnäjauhot ja kerma pistetään sekaisin ja sekoituksella suurustetaan keitto. Sitten lisätään kala kuutioina. Sen kypsyminen vie vain hetken. Lopuksi maistellaan, onko keitossa tarpeeksi suolaa ja lisätään sitä, jos tarvitsee. Tilli on ainut lisämauste, jos suolaa ei tarvitse lisätä.

Toiseksi kokeilin thaimaalaista lohikeittoa.Keiton ainekset olivat hieman eksoottisemmat:

600 g lohta
1 pkt siitakesieniä
1 l vettä
2 oksaa sitruunaruohoa (minä käytin sitruunaruohotahnaa)
pala tuoretta inkivääriä
2 rkl kalakastiketta
1 tlk kookosmaitoa (400 ml)
1 punainen chili
1 tl suolaa
2 rkl kurkumaa
1 limetti
(tuoretta korianteria)

Ensiksi keitetään tuossa vesilitrassa pilkottua ja litistettyä sitruunaruohoa ja suikaloitua inkivääriä (itse koin raastamisen paremmaksi) 10 minuuttia. Lohipalaset kieritellään kurkumassa. Kattilaan hulautetaan kalakastike, kookosmaito, pilkottu chili ja suola. Keiton jälleen kiehuessa lisätään lohipalat ja sienet. Sitten keitto jätetään sammutetulle liedelle hautumaan noin 5 minuutiksi. Lopuksi lisätään hakattu korianteri ja limetin mehu.

Jos nämä ovat liian talviruuan oloisia, voitte kokeilla Alberton reseptiä täytetyistä paprikoista.Halkaistaan kaksi keltaista paprikaa ja ne täytetään seoksella, jossa on seuraavat ainekset.

pilkottu sipuli
herkkusieniviipaleita
aurinkokuivattua tomaattia
juustoraastetta
punaista currytahnaa
aromisuolaa
aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
mallasviinietikkaa (pieni loraus)

Paprikoita paistellaan täytettyinä uunissa ja kun ne ovat jo melko lailla valmiita, niiden päälle lisätään juustoraastetta. Sitten niitä vain paistellaan vielä hetki lisää, jotta juustoraaste ehtii sulaa.

Ei kommentteja: