sunnuntai 11. tammikuuta 2009

Kävisikö teille jugend?

Riika oli täynnänsä tavattoman kauniita taloja. Hotellimme sijaitsi vanhassa kaupungissa, ja heti kulmilta löytyi kenties ihastuttavin talo, joka koko kaupungista löytyi.Kukka- ja lehtikuvioiden alta pääsi kahvilaan, jossa kävimme Alberton kanssa kaakaolla.

Ei pitkänkään kävelymatkan päässä hotellilta sijaitsi talo, jonka näkemistä olin ennakkoon eniten odottanut: Kissatalo.Kissatalon katolla oli ymmärrettävästi kaksi kissaa, joista toinen näkyy yllä olevassa kuvassa. Onnettomat kissat olivat aikanaan joutuneet kääntämään takapuolensa osoittamaan naapuritaloa kohti, sillä Kissatalon omistaja ei aina ollut niin ihastunut naapureihinsa. Sitten nämä hyväksyivät hänet joukkoonsa ja kissat saivat taas naukua naapuritalolle päin.

Hieman kauempana oli katu nimeltä Elisabetes iela, joka oli täynnä jugendtaloja.Jotenkin tuo jugend viehättää kovin silmääni…

Kävelyllä Elisabetes ielan suunnalla tapasimme myös kaksi lohikäärmettä.Voisin yrittää ehdottaa Albertolle, että muuttaisimme joko siihen taloon, jonka seinässä on aurinko tai sitten tähän lohikäärmetaloon… Hmm. Millähän sen karhun saisi houkuteltua? No, nykyinen talommekin on varsin viehättävä, joten ehkä asustelemme toistaiseksi siinä.

Riiassa oli varsin komea ortodoksikirkko.Olemme Alberton kanssa ymmärrettävästi tutustuneet enemmän roomalaiskatolisiin kirkkoihin, joten oli mukavaa vaihtelua nähdä kerrankin jotain muunlaista. Neuvostovallan aikana rakennuksessa todellakin oli jotain muunlaista, sillä sitä käytettiin silloin planetaariona. Kuvitelkaa! On se nyt sentään kirkkona paljon kauniimpi.

Ehkä komein rakennus Riiassa oli Mustapäiden talo.Mielestäni lähettyviltä olisi pitänyt löytyä myös Finnien talo, mutta eipä sitten löytynyt. Mustapäiden talo rakennettiin jo 1300-luvulla, mutta se oli rakennettava myöhemmin (2001) uudestaan, koska sodan aikana jotkut vähemmän viisaat saivat pommeillaan sen palamaan aivan karrelle.

Hieman vähemmän mahtipontiset mutta varsin viehättävät talot olivat Kolme veljestä.Näin vanhoja asuinrakennuksia Latviassa ei ole paljoakaan (vaikka nuo kolme taloa ovatkin kaikki eri vuosisadalta: 1400-, 1600- ja 1700-luvulta). Ainakin alun perin Kolme veljestä ovat olleet kauppiastaloja.

Riian Tuomiokirkko oli vielä vanhempi kuin kolme vanhaa veljestä. Se sai ensimmäiset kivensä jo 1200-luvulla.Myös sisältä kirkko oli koruttoman kaunis. Siellä oli harkitusti viehättäviä lasimaalauksia, mutta turhia krumeluureja ei roikkunut joka nurkassa. Siksi kirkko viehättikin minua kovin.Huhhuh, siinäpä arkkitehtuuria kerrakseen. Seuraavalla kerralla esittelenkin sitten pienempiä kohteita, joita löysimme kulkiessamme Riiassa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No, onpa todella komeita taloja, niitä oli varmasti mielenkiintoista katsella, tutkiskella ja kuvailla, odottelen mielenkiinnolla nähtäväksi niitä kuvia pienemmistä kohteista. Ehkä kuitenkin on, kuten totesitkin, parempi asua siinä nykyisessä talossa...

Vanha harmaapäänalle

hannajaleijona kirjoitti...

Voi kiitos kuvakavalkadista, aivan ihania taloja! Minä nautin aina vanhaan kaupunkiin päästessäni talojen tutkimisesta ja tämä oli kuin pienoismatka virtuaalisesti..