maanantai 12. marraskuuta 2012

Peston kotikaupungissa

Vietettyämme aivan mainion illan Reggio Emiliassa nukuimme yön yli ja suuntasimme Genovaan. Koska se oli meille aivan vieras kaupunki, päädyimme ensiksi erehdyksessä väärälle juna-asemalle. Niinpä jouduimme turvautumaan metroon, jotta pääsisimme hotellillemme. Metrokartan tulkitseminen oli kohtuullisen helppoa jopa minulle, sillä... miten sen nyt sanoisi... Genovan metro ei hämmentänyt linjojensa määrällä eikä pituudellaan.Selvisimme ainoalla metrolinjalla oikeaan suuntaan ja pääsimme hotellille. Hetken kuluttua sinne saapui myös Alberton ystävä Marco, joka oli lupautunut näyttämään meille kaupunkia ennen kuin suuntaisimme yhdessä elokuviin katsomaan Led Zeppelinin ”Celebration Day” -konserttielokuvaa, joka sai ensi-iltansa samana päivänä.

Genovaan tutustuminen alkoi aivan kaupungin keskustasta suureelliselta Piazza de Ferrarilta käsin. Marco näytti meille mm. Genovan goottilaisen Duomon, Cattedrale di San Lorenzon, jonka julkisivu oli varsin komea.Kirkkoa vartioi erehdyttävästi Aslania muistuttava leijona.Ei ollut yllätys, että katedraali oli sisältäkin komea. Näimme mm. maalauksen, jonka aihe tosin jäi meille hieman epäselväksi.
- Ei se taida olla pyhä ehtoollinen, sillä jos se on, opetuslapsia on livahtanut paikalle hieman enemmän kuin yleensä, minä tuumailin.Italialaiseen tyyliin kirkossa oli myös kauniita pikkukappeleita, joista löytyi mm. veistoksia.Meidän oli kuitenkin jätettävä Duomo kohtuullisen pian, sillä elokuvaan oli ehdittävä ajoissa. Alberto ja Marco olivat jo aivan tohkeissaan, sillä molemmat ovat suuria Led Zeppelin -faneja. Riemulla ei ollut rajoja, kun kävi ilmi, että Marco oli itse asiassa ollut paikalla joulukuussa 2007 Lontoon O2-areenalla konsertissa, jossa elokuva oli kuvattu. Alberto halusi myös ehdottomasti poseerata teatterin aulassa elokuvan julisteen kanssa.Elokuvan jälkeen hehkutus vain jatkui ja Alberto ja Marco analysoivat keikan yksityiskohtaisesti. Onneksi analyysin oheen oli tarjolla herkullista ruokaa – Marco vei meidät nimittäin veljensä suosittelemaan ravintolaan nimeltä Il Tiflis.

Ravintolaan saavuttuamme minua alkoi kuitenkin hieman huolestuttaa:
- Alberto, ovessa oli tarroja joiden mukaan tämä ravintola on mainittu Michelin-oppaassa jo useiden vuosien ajan. Mitä jos täällä on ihan hirveän kallista?
- Ei hätää, syödään sitten huomenna vaikka pelkkää vettä ja leipää, jos budjetti menee tänään tiukille, Alberto rauhoitteli.

Pelkomme ruuan kalleudesta osoittautui kuitenkin oitis vääräksi. Annokset olivat kohtuuhintaisia ja ravintolasali oli vallan viihtyisä.Listalta oli helppo poimia herkkuja. Minä valitsin alkuruuaksi ankkaterriinin.Alberto söi puolestaan antipaston, jossa oli mm. anjovista juustopedillä.Il primoksi valitsimme kumpikin villisikaraguun. Kuka nyt sellaista voisi olla ottamatta, jos sellainen listalla on?Ensimmäinen päivämme Genovassa oli siis vallan onnistunut. Seuraavana aamuna leikimme ihan oikeaa turistia, sillä Marco oli töissä. Ensiksi minä kävin poseeraamassa Kolumbuksen talolla. Siitä kävi tosin ilmi, ettei kukaan taida oikein uskoa sen oikeasti olevan talo, jossa Kolumbus olisi lapsena asunut. Koska meitä Alberton kanssa kiinnostavat enemmän vähintäänkin aitoina pidetyt asiat, emme perehtyneet Kolumbuksen taloon tarkemmin.Sen sijaan vanha kaupunginportti Porta Soprana kiinnosti Albertoa kovin.Porta Sopranalla näimme myös ajatuksia herättävän maalauksen, jota oli pysähdyttävä katsomaan hetkeksi.Genova on viehättävä kaupunki, jonka vanhassa keskustassa risteilee caruggeiksi nimitettyjä pikkukatuja. Niiden varsilta saattoi löytää mitä vain...... kuten esimerkiksi kuivamassa olevia pyykkejä.- Tuolla lailla äiti aina kuivasi pyykit, kun minä olin pieni, Alberto selitti. - Ja minä kävin vetämässä narusta, vaikka pyykit olivat vielä märkiä. Siitä äiti ei kyllä oikein tykännyt.

Pikkukatujen verkostosta löysimme myös paikan, jossa syödä jotain pientä. Tilasimme focacciat, ja tajusimme liian myöhään, että jos focaccia ei ollutkaan pelkkä focaccia vaan focaccia col formaggio, se ei ole mitään pientä syötävää.

Saimme kaksi ohuenohutta pizzan kokoista lättyä, joiden välissä oli stracchino-juustoa. Alberton lätyn päällä oli pestoa – ja voitte kuvitella, että annos maistui hyvältä!Focacciat syötyämme jatkoimme matkaa ja törmäsimme myymälään, jossa olisi ollut tarjolla ties millaisia merenherkkuja. Emme kuitenkaan olleet enää nälkäisiä, eikä meillä olisi ollut mitään mahdollisuuksiakaan kokkailla hotellissamme, joten tyydyimme ihastelemaan kalatiskiä.Vatsojemme täyttymisen jälkeen meidän oli helppo jaksaa iltaan asti nähtävyyksien parissa. Niinpä suuntasimme satamaan. Siellä ihmettelimme Palazzo San Giorgiota, jonka seinät oli maalattu poikkeukselliseen tyyliin.Varsinainen kohteemme satamassa oli kuitenkin Genovan akvaario, jota kehuttiin matkaoppaassa vähintäänkin Euroopan suurimmaksi. Menimme siis merten maailmaan suurin odotuksin. Pian kohtasimmekin varsin viehättäviä meren asukkeja, delfiinejä, jotka leikkivät altaassaan.Delfiinien jälkeen tapasimme hieman pienempiä meren asukkeja, nimittäin merihevosia. Heillä oli jonkinlainen tarve kietoa häntänsä vesikasvien ympärille. Siitä he sitten kurkottelivat joka suuntaan.Meduusat olivat puolestaan hyvin eteerisiä. Niitä oli akvaariossa monenlaisia, ja ne kelluivat vedessä lähes aavemaisesti.Hetken aikaa erilaisia kaloja ihmeteltyämme aloin aavistella, että saattaisimme törmätä jälleen kerran erääseen vanhaan tuttuumme.
- Alberto, mitä luulet... olin juuri kysymässä, kun Alberto ehättikin jo vastaamaan:
- Itse asiassa olen aivan varma, että löydämme Nemon täältäkin ennemmin tai myöhemmin.

Ja niin kävikin.
- Tämä Genovan akvaario on varsin mainio paikka asua, Nemo totesi ja uskoimme häntä, sillä hän näytti viihtyvän merivuokkokodissaan.Kampela puolestaan näytti hieman hämmästyneeltä.
- Ehkä tuo on sen perusilme, Alberto arveli.Akvaariossa tapasimme myös siivekkäitä meren asukkeja, pingviinejä, jotka olivat yhtä sympaattisia kuin aina. He olivat tosin sitä mieltä, että blogissamme pitäisi olla huomattavasti enemmän asiaa Viivin seikkailuista. Joku jopa ehdotti, että Viivin pitäisi perustaa oma blogi, mutta toppuuttelimme innokkaimpia selittämällä, että Viivi on vielä niin pieni, ettei hän osaa kirjoittaa.Ihmeellisintä oli kuitenkin huomata, että myös perhoset ja kolibrit elävät akvaariossa. Alberto yritti selittää, ettei asia nyt aivan noin ollut, mutta miten hän voi väittää vastaan, kun Genovan akvaariossa selvästi oli ainakin kahden kolibrin ja ties kuinka monen ihastuttavan perhosen koti.

Akvaariovierailumme jälkeen tapasimme jälleen Marcon, joka oli livahtanut töistään viedäkseen meidät katsastamaan Genovan ympäristöä. Niinpä hän ajoi meidät Nerviin, jossa menimme kävelemään ihastuttavalle rantapromenadille.Maisemat olivat kerrassaan upeat. No, mitä muuta voisikaan odottaa Italian Rivieralta?Meri oli kuluttanut kalliota mielenkiintoisesti.

Näimme myös selvästikin salaisen luolan sisäänkäynnin.Ja opimme kasvitiedettä. Kuvassa oleva aloevera kasvattaa elämänsä lopussa kukkavarren, josta siemenet leviävät ympäristöön. Sen jälkeen emokasvi kuoleekin. Emmepä tienneet tätäkään aiemmin.Rantapromenadi oli pitkä, ja sen varrella oli baareja ja penkkejä, jotta ihmisten oli helppo pysähtyä ihailemaan maisemaa.Ja jos merelle olisi tehnyt mieli, olisimme ehkä voineet lainata yhtä näistä veneistä.Melko pitkän kuumassa ilmassa kävelyn jälkeen olimme kaikki kolme jäätelön tarpeessa. Marco oli aikoinaan työskennellyt Nervissä ja osasi tietenkin neuvoa meidät oikeaan paikkaan. Gelateria Chiccossa kukaan ei voinut valittaa annosten koosta.Illan huipentumat olivat kuitenkin vielä edessä. Kävi ilmi, että Marco pyöritti harrastuksenaan ihan oikeaa elokuvateatteria, jonka hän esitteli meille. Koska teatteri sijaitsi kapusiinimunkkien kirkon yhteydessä, sen nimi oli Cinema Cappuccini. Ja mikä elokuvateatteri tuo paikka olikaan! Jo ovelta avautui ihana näkymä teatterin aulaan, jota koristivat klassikkoelokuvien julisteet.Pistäydyttyäni puuteroimassa kevyesti kuonoani huomasin Marcon ja Alberton kadonneen jonnekin. Hetken huhuiltuani löysin heidät projektorihuoneesta tutkimasta filmiä valopöydän äärellä.
- Katso Olivia, tältä näyttää aito 35-millimetrisen filmin esityskopio. Tässä on näköjään matterajaus jo valmiina ja katso, tuossa on optinen stereoääniraita, vaahtosi Alberto Marcon naureskellessa vieressä.Ketään tuskin yllättää se, että Alberton oli myös pakko päästä samaan kuvaan teatterin filmiprojektorin kanssa. Ja täytyy myöntää, että piskuisen teatterin nostalginen tunnelta filmikeloineen ja projektoreineen viehätti minuakin kovin – tällaistä ei nykyään kaikkien digitaalihärpäkkeiden aikana kovin usein pääse fiilistelemään.Harmillista kyllä juuri vierailupäivinämme Marcolla ei ollut yhtään näytöstä elokuvateatterissaan. Niinpä meidän oli jätettävä elokuvaelämys Cinema Cappuccinissa seuraavaan Genovan-vierailuumme.

Kiitimme Marcoa suuresti opastuksesta – ja kiitämme ja kumarramme Genovan suuntaan edelleenkin! Toisen Genovan-päivän illaksi saimme Marcolta vielä vallan mainion ruokapaikkavinkin: I Tre Merli -ravintolan.Tällä kertaa sekä Alberto että minä otimme alkupaloiksi mereneläviä.

Il primo piatto raguu oli tällä kertaa valmistettu jäniksestä.Kolmea kottaraista voi suositella lämpimästi. Paikan viinikin oli sen verran hyvää, että ostimme sitä kaksi pulloa mukaamme säästettäväksi erityisiä tilanteita varten.

Kahden ihastuttavan Genovassa vietetyn päivän jälkeen meidän oli suunnattava kohti Torinoa. Viimeisinä maistiaisina söimme aamupalaksi lähtöpäivänämme kuitenkin palat sipulifocacciaa, jota Marco oli suositellut. Ja arvatkaa mitä – kyllä sekin oli herkkua!- - -

In the Capital of Pesto

After the delightful evening in Reggio Emilia we headed for Genoa on the next day. As neither of us had been there before, we ended up on a wrong train station and had to go underground to get to our hotel. However, that was an easy exercise even for me, as the metro network of Genoa is - to put it diplomatically - not too complex.

At our hotel we met Alberto's friend Marco who had promised to show us around the town before taking us to see the premiere of the Led Zeppelin's concert movie "Celebration Day". We started from Piazza de Ferrari and made our way to the Cathedral of San Lorenzo. After admiring its magnificent facade outside we dared to enter to see what was it like inside. As usual, we were treated with some interesting works of art.

From the cathedral we had to hurry to the cinema as Alberto and Marco wanted to get there early enough. They were already very excited as both of them are avid Led Zeppelin fans. To our joy we discovered that Marco had actually been at that concert at London's O2 arena where they shot the movie back in December 2007. The high spirits prevailed after the movie and the gentlemen spent the rest of the evening by dissecting what they had just seen. Luckily they did that in a restaurant, so I had something to occupy myself while they were raving.

However, there was a moment of anxiety when we entered the restaurant Il Tiflis:
- Alberto, did you notice the stickers at the door that state that this place has been mentioned in Michelin guide in quite a many years. What if this a very expensive place?
- Don't worry, we can always have plain bread and water tomorrow if we blow our budget today, Alberto comforted me.

My worries were, however, premature - everything was modestly priced and the restaurant had very cozy atmosphere. I ended up having duck terrine as starters, while Alberto had some salsa and anchovies on a cheese bed. For the main course we both had pasta with wild boar ragout. What a delicious way to end our first successful day in Genoa.

On the next day we started out as real tourists, checking out places on our own while Marco was at work. We went to see the old town and saw the House of the Christopher Columbus (nobody really believes he ever lived there) and Porta Soprana. We also explored the narrow streets that are called caruggi and found - among other things - some laundry that was spread to dry in traditional Italian fashion. After a while we felt a bit hungry and decided to enjoy a small lunch in a nice cafeteria on Piazza delle Erbe. Except that he lunch didn't end up being small: we thought we would have some usual foccaccia but it turned out that we had actually ordered foccaccia col formaggio, a tasty Ligurian specialty of pizza-like pie with Stracchino cheese baked inside. Alberto's pie was topped with Pesto sauce while I had mine with the Parma ham.

After the lunch we headed for the old harbor as we had heard that there was a huge aquarium there. We got to meet all kinds of new friends there, like dolphins, sea horses, jellyfish, flatfish, butterflies and even a hummingbird. It is hardly surprising that we also met an old friend of ours - Nemo had found a new home again. Penguins were having a good time but still had one complain: our blog should concentrate more on Vivian's life. Someone even suggested that Vivian should start a blog of her own but we managed to soothe them by explaining that Vivian is still too young to know how to write.

After the visit to the aquarium it was again time to meet Marco, who wanted to take us out of the town to a nearby community of Nervi to see some places around the Ligurian coastline. We walked the promenade along the coast and enjoyed the breathtaking scenery that opened before our eyes. The sunny Mediterranean Sea, rugged rocks of the shoreline, the buildings winding up the side of the mountain, colorful boats... It has to be seen to believe. And to fell in love with.

It was quite hot so after a while we decided to retreat for some ice cream. Marco had worked in Nervi a few years ago so he took us to Gelateria Chicco, the best ice cream bar in town where the ice cream is delicious and the portions are huge.

However, the best part of our Genoese adventure was yet to come. We had learned that Marco is managing a movie theater as a hobby and at the end of the day he took us to see it. And what a cozy little theater his Cinema Cappuccini was! Located next to an old church, the doors opened into a small and homely lobby decorated with classic movie posters. I had to briefly visit the restroom to powder my snout and while I came back I found out that Marco and Alberto had disappeared somewhere. After a while I managed to find them from the projector room where they were inspecting a piece of film on a light board.
- Look, Olivia, this is a real 35mm projection print. As you can see, it has been pre-matted for projection. And look, there is the optical stereo soundtrack, Alberto was raving while Marco was smiling at his enthusiasm at the background.

Hardly surprising, Alberto wanted to pose with the projector of course. I have to admit that the nostalgic atmosphere of Marco's tiny cinema with film cans and a real 35mm projector affected me, too - you very seldom get to see something like this in these days of digital gadgets. Too bad there was no screening that evening, so we have to come back some other time to catch a movie in Cinema Cappuccini.

By now it was time to bid farewell to Marco. As his last token of hospitality he recommended a restaurant for us to have a dinner in. And his excellent taste didn't fail us this time either as his recommendation, restaurant I Tre Merli, turned out to be yet another cozy and homely place. After some sea food as starters we settled with pasta and rabbit ragout for the main course. We also ended up buying two bottles of their wine to be enjoyed back at home.

After these two great days in Genoa it was time for us to start the last leg of our journey and move up north to Turin. However, before we left, we managed to still have tasty Genoese foccaccia con cipolle as breakfast - another excellent recommendation from our great friend Marco!

Marco - thank you so much for all your trouble and good will to make our stay in Genoa one of the greatest time ever! Grazie mille, amico - alla prossima volta!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oho, kylläpäs siellä on hienon näköistä! Olisi kyllä kiva käydä tuollakin... Italiasta puheenollen, mikä on teidän mielestä kaikkein paras pitsa?
t. Saimi

Alberto Orso kirjoitti...

Mamma mia, onpas vaikea kysymys! Pizzoja kun on niin monenlaisia eikä esimerkiksi aitoa napolilaista pizzaa ja roomalaista pizza al tagliota ole edes mielekästä vertailla samoilla perusteilla.

Mutta asiaan: Paras koskaan syömäni pizza oli Napolissa nauttimani Pizza Margherita perinteisellä tomaatti/mozzarella/basilika-täytteellä. Täällä Suomessahan rahojaan ei moiseen kannata haaskata mutta aidossa napolilaistyylisessä pizzassa yksinkertaisuus on valttia ja makunautinnon takeena ovat tuoreet raaka-aineet sekä pizzaiolon ammattitaito.

Myös pizza anjovis/kapris-täytteellä maistuu minulle usein ja ohutpohjaisemmista roomalaispizzoista suosikkejani ovat Capricciosa ja Quattro Stagioni. Pizza al taglion osalta minulla ei ole varsinaista suosikkia - ellei sellaiseksi voi laskea mitä tahansa mikä löytyy Gabriele Boncin Pizzarium-ravintolan listalta :-)

Olivia Orso kirjoitti...

Minä pidän pizzoista, joissa on meressä eläviä otuksia. Mutta aina varma valinta on pizza, josta löytyy parmankinkkua, artisokkaa ja tuoreita herkkusieniä. :)