perjantai 3. heinäkuuta 2009

Leikareita, sotureita ja Mikael Agricolan karamelli

Viime viikonloppuna olimme Alberton kanssa Turussa keskiaikamarkkinoilla. Tapahtuma oli jo viime vuodelta tuttu.

Markkinapaikan välittömässä läheisyydessä oli käsityöläisiä tekemässä töitään ja myös pari tällaista vipeltäjää:Villisianporsaat olivat tosi suloisia, ja toinen niistä asettui oikein innoissaan pitkälleen silitettäväksi.

Näimme myös hienon leikariesityksen. Se sisälsi akrobatiaa…… ja jonglöörausta.Tämä keilojenheittotemppu on melkoisen hurja, sillä keskellä oleva henkilö on yleisön joukosta haettu avustaja. Hän piti suussaan pientä lippua, jonka leikarit sitten heittivät keilalla pois.

Markkinoilla myös tanssittiin. Tässä juhlitaan jonkun hienon keskiaikaisen pariskunnan kihlajaisia.Mutta Alberton päivän kohokohta oli tietenkin makkara. Viime vuonna kuulimme, että tätä makkaraa valmistetaan vain Turun markkinoille ja Albertolla valui kuola suusta varmasti jo Tampereen kohdalla, kun ajoimme Turkuun. Onneksi makkaroita oli riittävästi. Ne tarjottiin tälläkin kertaa kaalinlehdestä.Kävimme myös Turun tuomiokirkossa.Kirkon kaunis saarnastuoli oli pakko kuvata…… kuten myös tämä lasimaalaus:Kirkon ulkopuolella pönötti Mikael Agricola. Olen tosin kuullut, että itse asiassa kukaan ei tiedä, miltä tämä suurmiehemme näytti ihan oikeasti. Niinpä joku sitten vain keksi että tältä:Siitä huolimatta joku oli ollut todella kiltti ja jättänyt Mikaelille – jalkojen juureen – Marianne-karkin.Kirkolta suuntasimme Turun linnalle. Siellä olivat Warusseppäin linnaleirissä keittopuuhat meneillään.Ruoka sisälsi ainakin herneitä, linssejä ja porkkanaa. Keittäjä kertoi, ettei muhennoksessa ollut lihaa, vaikka minä ensin niin olinkin näkevinäni. Tälläpysyvät keskiajan soturit tiellä, kuten voitte nähdä:Warussepät esittelivät keskiaikaisia saksalaisia messer-tekniikoita. Harjoitukset olivat vauhdikkaita ja vaarallisen näköisiä - itse asiassa miehet saivatkin välillä väkipuukoista hieman näpeilleen. Laastari olisi ollut tarpeen, mutta keskiajalla sitä ei tainnut olla käytettävissä.

Linnalla törmäsimme myös muinaiseen sukulaiseemme.Se kurkisteli eräästä syvennyksestä ilmeisesti säikytelläkseen ihmisiä. Me karhut emme tietenkään olleet millämmekään.

---

We visited a medieval fair in Turku last weekend. There was a lot to see: young wild boar piglets, juglers, dancing and sausages. And the oldest cathedral in Finland. The Turku Castle provided the authentic environment for hosting the medieval military camp of the Guild of Armoursmiths of Turku. The re-enactment was perfect to the detail including, for example, vegetable stew and medieval German messer techniques. Before leaving we also greeted our ancient forefather who was lurking in the darker corners of the castle.

Ei kommentteja: