Lukuisten mukavien päivien jälkeen Sergion sekä Roberton perheineen oli aika lähteä kotiin Italiaan. Maria ei sen sijaan malttanut vielä suunnata toscanalaisiin maisemiin, kun kuuli, että Suomessa olisi mahdollista nähdä lisää taidetta.
- Laukaan Järvilinnassa on ikonimaalauksen opettajamme Raija Kannisen oppilaiden näyttely, minä kerroin Marialle, ja tietenkin hän halusi lähteä oitis kohti Leppävettä, jossa Järvilinna tarkemmin sijaitsee.
Järvilinna osoittautui varsin viihtyisäksi paikaksi, jossa oli paljon muutakin nähtävää kuin ikonit. Me keskityimme kuitenkin niihin. Ikonit olivat pienehkössä huoneessa, mutta niitä oli yli 70 ja yhdessä ne loivat huoneeseen rauhallisen tunnelman.
- Entäs se sinun ikonisi? Maria kysyi. - Onko se täällä näyttelyssä?
Katsoin Mariaa hieman nolona ja myönsin, että ikonini oli vielä kesken.
- Mutta ikoneja pitääkin maalata kaikessa rauhassa, Maria sanoi. - Ei niiden kanssa ole mihinkään kiire.
Moni muu oli kuitenkin saanut jo ikoninsa valmiiksi. Näyttelyssä oli rivi Jumalanäiti-ikoneita, jollaisen monet maalaavat ensimmäisenä ikoninaan. Myös Igorin Jumalanäiti -ikoneita, jota itsekin olen maalaamassa ja jossa ovat Kristus-lapsi ja Neitsyt Maria posket vastakkain, oli näyttelyssä useita. Tässä kuvassa näette myös mm. Kristus Kaikkivaltias -ikonin ylärivissä keskellä.
Yksi suosituista ikonityypeistä, Käsittätehty Kristuksen ikoni eli Mandilion, oli tietenkin myös mukana näyttelyssä. Siinä on liina, johon on painunut kuva Kristuksen kasvoista. Myös monista pyhistä ihmisistä maalattuja ikoneita oli Järvilinnassa paljon.
Moni opettajamme oppilas oli innostunut maalaamaan Valamolaisen Jumalanäidin ikonin, jonka näette tässä kuvassa keskellä. Se on tyyliltään hyvin erilainen kuin useimmat meidänkin maalausryhmässämme tekeillä olevat ikonit, mutta kovin kaunis yhtä kaikki. Enkeli-ikonit olivat myös hyvin edustettuina näyttelyssä. Tässä kuvassa näette mm. suositun ikonin, joka esittää kultatukkaista arkkienkeli Gabrielia. Ikonista on kahden maalarin tulkinta kummallakin puolella alimmaisena.
Edistyneemmät harrastajat olivat tuoneet näyttelyyn myös tapahtumaikoneita, joista suosituimpia oli jouluikoni.
Monia yksityiskohtia sisältävissä ikoneissa onkin työtä pitkäksi aikaa, ja työvälineihin on riittävän pitkälle edistyttyään paikallaan lisätä suurennuslasi, jonka avulla eräs maalausryhmämme jäsen maalaa pikkuruisia kasvoja ja käsiä. Vaivannäkö ei kuitenkaan mene hukkaan, sillä valmis ikoni on kaiken ajankäytön väärti.
Maria oli kovin tyytyväinen näkemäänsä.
- Täällä on kovatasoisia maalauspiirejä, hän totesi asiantuntijan äänellään.
Luulin jo, että Marian saama taideannostus olisi ollut riittävä, mutta olin väärässä - olisihan minun pitänyt tietää, ettei Maria kyllästy koskaan taiteeseen, koska en itsekään kyllästy.
- Pitää käydä vielä yhdessä näyttelyssä ennen kuin hyppään lentokoneeseen, Maria selitti, kun ajelimme Järvilinnasta kotiin.
Seuraavalla kerralla saattekin siis kuulla norjalaisesta taiteesta.
maanantai 26. tammikuuta 2015
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti