perjantai 3. kesäkuuta 2011

Hurmaava nukkenäyttely

Suomen käsityön museossa oli toukokuun puoliväliin saakka Suomen nukketaiteilijoiden juhlanäyttely 10 vuotta – eikä suotta. Mekin ehdimme Alberton kanssa katsomaan näyttelyn sen viimeisenä päivänä – ja onneksi vaivauduimme paikalle!

Hetken aikaa nukkeja katseltuamme koimme todellisen heureka-elämyksen: monet nukeista olivat kuuluisien maalauksien hahmoja.
- No siksi ne näyttivät niin tutuilta, minä päivittelin Albertolle.
- Tuo on La Gioconda! Alberto melkein hihkaisi ja kiirehti katsomaan Mona Lisa -nukkea, jonka hymy oli yhtä hienovarainen kuin da Vincin maalauksen naisenkin.Mona Lisa oli Katriina Haukkalan käsialaa. Sirpa Ala-Lauko oli puolestaan paneutunut Helene Schjerfbeckin Toipilas-maalaukseen. Nukke oli todella liikuttava.Olen aina pitänyt merenneidoista ja siksipä olikin erityisen mukavaa, että Anna-Mari Kaipainen oli valinnut nukkensa malliksi John William Waterhousen merenneitomaalauksen.Italialainen taide oli hyvin edustettuna, sillä Mona Lisan lisäksi tapasimme Botticellin Venuksen – tällä kertaa huopaisena. Nuken oli tehnyt Aila Kytölä.Myös aitiopaikalle ikkunaan oli päässyt italialaisen taiteen mestariteos nukkesovituksena. Leonardo da Vincin Pyhä ehtoollinen on vaikuttava maalaus – ja niin oli sen nukketulkintakin, joka oli Arja Jäppisen taidonnäyte.Taiteeseen pohjautuvien nukkejen lisäksi näyttelyssä oli myös mielenkiintoisia laatikoissa olevia nukkeja. Moni nukentekijä oli tehnyt nuken samasta nukenrungosta, ja olikin hauska vertailla, kuinka erilaisia nukkeja oli syntynyt. Sirkka-Liisa Honkonen oli taiteillut Liisan ihmemaassa. Katsokaa tarkkaan, sillä laatikossa on Irvikissakin.Ippa Särkkä oli puolestaan tehnyt herkän tyttösen vihreässä mekossa.Soile Artialan nukella oli niin kaunis pitsimekko, että oikein hirvittää ajatella, kuinka kauan sitä on virkattu.Yksittäisiä nukkeja ehkä vieläkin vaikuttavampia – jos mahdollista – olivat isommat taideteokset, joissa oli usean tekijän nukkeja. Näitä teoksia oli kaksi. Ensimmäinen kuvasi varsin vauhdikkaita lavatansseja.Toinen iso teos oli jouluinen kirkkosali, jonka penkissä istui kaikennäköistä väkeä ja jonka alttarilla pastori seisoi arvonsa tuntevan näköisenä.

Olipa näyttely, ei voi muuta sanoa!

- - -

A charming doll exhibition

The 10th anniversary exhibition of the Doll Artists of Finland Society was held in the Craft Museum of Finland here in Jyväskylä last month. We were lucky enough to get there on the last day of the exhibition.

It took us a while to figure out why the dolls looked somewhat familiar to us - many of them were actually replicas of famous paintings! So, we got to see da Vinci's Mona Lisa by Katriina Haukkala, Helene Schjerfbeck's The Convalescent by Sirpa Ala-Lauko and John William Waterhouse's A Mermaid by Anna-Mari Kaipainen.

The Italian art was well presented: in addition to da Vinci's La Gioconda, another masterpiece of his, Il Cenacolo, was awarded with the prime display at the window as a replica by Arja Jäppinen. We also got to meet Botticelli's Venus by Aila Kytölä.

There were also dolls of original design. A number of doll artisans had created a design of their own using the same doll skeleton and it was quite interesting to compare the results. Sirkka-Liisa Honkonen had created Alice from the Wonderland and the Cheshire Cat, where as Ippa Särkkä had ended up with a fragile girl in a green dress. And I wont even dare to think how long it took to crochet the dress on Soile Artiala's doll.

There were also two huge diaramas, one about the summery open-air ball and another about the Christmas church. Both of them were quite spectacular.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mäkin kävin nukkenäyttelyssä ja tykkäsin toooosi paljon. Toi Merenneito ja Lavatanssit olivat mun suosikit.
T: Saimi