sunnuntai 9. elokuuta 2009

Barbie-nukkeja, marionetteja ja hyperminiatyyrejä

Tällä kertaa saatte kuulla hieman lelullisia asioita Prahasta. Prahan linnassa sijaitsee aivan mainio lelumuseo, jota voi suositella kaikille, jotka eivät ole aivan täysin menettäneet lapsenmieltään.Museossa oli näytteillä mm. edustava valikoima lelurobotteja. Samaan vitriiniin laitettuna ne olivat hupaisa näky.Kovin monta nukkekotia ei paikalla tainnut olla – luullakseni tämä oli ainut. Mutta se olikin sitten komea. Asukkaiden oli mm. mahdollista liikkua yläkerran ja alakerran välillä hissillä.Sukulaisia riitti taas vaikka kuinka paljon. Taisivat olla hieman vanhemman puoleisia.Paikalla oli myös mielipuolisen näköinen kissaorkesteri. Kapellimestarikin näyttää niin sekopäiseltä, ettei voi tietää, kuinka tuo soitto oikein sujuu.Museon toisessa kerroksessa oli mielettömän hieno Barbie-näyttely. Minäkin olen pikkukarhuna kovasti leikkinyt Barbie-nukeilla, joten olin aivan innoissani. Paikalla oli eri-ikäisiä nukkeja vaikka kuinka paljon. Kuvassa on kuitenkin näyttelyn julkkisosasto. Sieltä voi löytää mm. Marilynin, Lumikin ja Scarlett O’Haran.Praha oli varsinaisesti marionettinukkejen kaupunki. Minäkin halusin löytää itselleni sellaisen nuken. Niinpä katsastimme hieman valikoimaa eräässä kaupassa…Melkoisen omituisiakin ilmestyksiä kaupasta löytyi. Luulisi tuollaisen örmykän liikuttelun olevan tassuillekin melkoisen haastavaa.Loppujen lopuksi lähdin Prahasta mukanani kaksi marionettinukkea: luuranko ja hieno nainen. Niissä on kummassakin vain neljä lankaa, mutta tassuilla on tekemistä, kun niitä opettelee tanssittamaan.

Strahovin luostarin alueella oli hieman erilainen miniatyyrimuseo. Siellä näyttelyesineitä katsottiin mikroskoopilla. Tässä näette pienen siemenen, joka on halkaistu ja asetettu mikroskoopin alle.No mitä hienoa siinä siemenessä sitten oli? Eräs mies oli hieman maalannut siihen:Paikka oli aivan käsittämätön: siellä oli mm. noin 2 - 3 millimetrin korkuinen Eiffel-torni, joka oli uskomattoman yksityiskohtainen, ja kamelikaravaani, joka kulki eteenpäin hiuksessa tai neulansilmässä.

Musiikkikarhuna Alberto halusi vierailla Prahan musiikkimuseossa. Sieltä löytyi mm. syntetisaattori vuodelta 1956. Eipä onnistuisi soittaminen minulta.Jonkun mielestä oli myös ollut loistava idea yhdistää viulu ja torvi. Mutta miksi ihmeessä?Alberto kiidätti minut myös ilmailumuseoon. Siellä erityinen huippukohde oli tämä harvinainen toisen maailmansodan aikainen saksalainen Messerschmitt Me 262, maailman ensimmäinen suihkuhävittäjä:Itse asiassa koneita oli museossa peräti kaksin kappalein. Alberto tosin otti niihin kovin kriittisen asenteen, kun selvisi, etteivät koneet olleet ihan aitoja vaan tšekkien omille ilmavoimilleen sodan jälkeen varaosista kasaamia yksilöitä.

Ilmailumuseossa olevilla laitteilla oli ilmailtu myös avaruudessa (jos siellä nyt voi ilmailla, kun eihän siellä ole ilmaa…) Tässä mollukassa olivat avaruuslentäjät palanneet maan pinnalle.Palataanpa lopuksi vielä marionetteihin. Pitihän meidän Alberton kanssa nähdä, kuinka ne oikein toimivat. Niinpä menimme Kansalliseen Marionettiteatteriin katsomaan Don Giovanni -oopperan.Ooppera oli erikoinen ilmestys. Esitystä johti Mozart-nukke, joka oli turhamainen ja hieman sekopäinen. Esitys oli hauska, ja oli tietenkin mukava kuulla myös laulettua italiaa – ooppera oli siis alkukielinen.

Seuraavassa postauksessa kerron vielä Prahasta. Silloin selviää, mikä ankanpoikanen siinä kaupungissa kannattaa tavata.

---

There was just so much to see and experience in Prague. In the The Prague Castle we found a fabulous toy museum that was currently hosting – along the usual collection of toys, dolls and teddy bears - a special 50th anniversary exhibition of Barbies.

Prague is well-known for its marionettes, so a visit to a marionette shop was a necessity. I have to say that there were indeed a few very strange marionettes as well. I ended up buying two for myself: a skeleton and a sophisticated young lady.

Within the Strahov monastery there is a miniature museum that provides definitely something completely different. The miniatures are observed through a microscope and they present such objects like Jesus, the Eiffel tower and a camel caravan traveling through the eye of the needle. From the miniature museum we continued to the museum of music where we saw all kinds of interesting instruments like a pre-historic synthesizer from 1956.

Alberto wanted also visit the Letecky aviation museum as he wanted to see one of the few surviving Messerschmitt Me 262s – the first jet fighter produced during WWII. In addition to Me 262 there were many interesting planes and other flying machines, like the landing module of Sojuz 28 space rocket.

One evening we also managed to merge the music and the marionettes: The National Marionette Theatre was performing Mozart’s opera Don Giovanni. It was indeed an unforgettable experience.

3 kommenttia:

wooper kirjoitti...

Olipas teillä mukava reissu, Prahan keikka kutkuttaa aina vaan enemmän. :D

Maria kirjoitti...

Ihania kuvia lelumuseosta!

Olivia Orso kirjoitti...

Praha oli kyllä ihana kaupunki! Siksi siitä tuleekin niin paljon asiaa - kolme postausta. Paljon jäi vielä näkemättäkin, joten toivon, että pääsemme sinne Alberton kanssa vielä uudelleen.