keskiviikko 5. elokuuta 2009

Huolellisesti rakennettu katedraali ja muuta kaunista

No niin, nyt alkaa tarina böömiläisestä seikkailustamme. Siitä taitaa myös tulla aika pitkä, koska Prahassa oli niin paljon nähtävää. Kaupunki oli kokonaisuudessaan kovin kaunis. Ihastelimme sitä TV-tornin näköalapaikoilta, ja tältä se näytti:TV-torni itsessään näytti kovin kummalliselta. Se olisi ollut aika ruma itse asiassa, mutta kun sitä pitkin kulki hassuja vauvoja, se näytti itse asiassa todella hauskalta. Vauvat on suunnitelllut David Černý.Vanhat kirkot ovat aina niin kauniita, että niissä pitää vierailla. Prahan linnassa sijaitsevaa Pyhän Vituksen katedraalia ei rakennettu hutiloiden. Sitä rakennettiin vuodesta 1344 vuoteen 1919. Lopputulos on tällainen (kaikki ei tosin mahtunut kuvaan, sillä 600 vuodessa ehtii rakentaa aika ison kirkon):Kirkon keskilaiva näytti komealta. Päädyssä oli valtava lasimaalaus: 160 neliömetriä.Katedraalissa oli muitakin hienoja lasimaalauksia. Hienoin oli kuitenkin Alfons Muchan tekemä. Sen tyylikin oli ihan erilainen kuin muissa lasimaalauksissa.Mutta mitä tämä tyttönen lukee niin keskittyneesti?Vierailimme myös Loreton kirkossa. Siellä oli kaikkea hyvin erikoista, mm. Neitsyt Marian syntymätalo ja parrakas naispyhimys sekä kaksi pyhimyksen luurankoa, joilla oli vaatteet ja vahanaamiot. Kirkon sisällä ei saanut ottaa kuvia, joten joudutte tyytymään siihen, miltä kirkko näytti ulkoapäin.Tassuttelu jatkui kauniilla kujalla, jolla oli mukulakiviä ja kukkaistutuksia talojen ikkunoissa.Poikkesimme tietenkin myös vanhankaupungin aukiolla, jossa on raatihuone, jonka seinässä on kuuluisa astronominen kello. Valitettavasti emme ymmärtäneet, kuinka se näyttää tavallista kellon aikaa. Näimme myös, kuinka kello esitti pienimuotoisen show'nsa apostoleineen tasatunnin tullessa. Tässä näette kuitenkin kellon hieman rauhallisempana:Prahassa kävellessä tuli koko ajan vastaan toinen toistaan kauniimpia rakennuksia. Tässä on pari esimerkkiä, vaikkemme tiedäkään, mitä taloja nämä varsinaisesti olivat. Toivottavasti edes osa kauniista yksityiskohdista välittyy näistä kuvista.Kerromme Prahasta vielä jatkossa lisää, mutta tässä saitte aluksi hieman maistiaisia siitä, miltä siellä näytti. Asiayksityiskohtia olen lueskellut Antti Helinin kirjoittamasta Mondo-matkaoppaasta ja Neil Wilsonin kirjoittamasta Lonely Planet Prague -matkaoppaasta.

---

Our Bohemian adventure in Prague started with a visit to the TV tower that provided a look over the city. The tower itself is ugly beyond description but that is helped a lot with those crawling baby statues, a piece of modern art by David Černý.

The old churches are always worth visiting and the basilica of St. Vitus didn't make any exception to this rule. This church was built without hurry between 1344 and 1919. There was a lot to see inside, specially a glass painting by Alfons Mucha. We visited also basilica of Loreto – too bad photographing was not allowed there so we can provide a picture of its facade only.

In the old town we joined other tourists to wonder the astronomical clock on the town hall square. Too bad we were not able to figure out it at all – how can one tell what time it really is from this clock? However, the clock did provide some entertainment on every full hour by presenting the march of the apostles and the death.

More about this beautiful city coming again next time...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

oih! ihanaa!
T:Saimi