keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Turisteja havaittavissa

Päätimme viettää Roomassa yhden päivän kuin turistit ja juosta ympäriinsä kaikilla nähtävyyksillä – tai no emme aivan kaikilla, sillä jätimme lähes kaikki antiikin nähtävyydet väliin. Aloitimme Santa Maria della Vittorian kirkosta, joka ei ole ehkä Rooman tärkein nähtävyys mutta jossa on eräs kuuluisa Berninin patsas. Kirkko oli pieni ja vaatimaton, kuten voitte kuvasta havaita.No, itse asiassa kirkko oli todellakin aika pieni muttei totta puhuen kovin vaatimaton. Sitä paitsi Dan Brownin ”Enkelit ja demonit” sekä sen pohjalta tehty elokuva ovat todennäköisesti tehneet kirkosta tunnetumman, kuin on oikeastaan väliksikään. Oli nimittäin selvästi havaittavissa, että kaikki muutkin olivat tulleet ihastelemaan juuri tätä:Berninin veistos Estasi di Santa Teresa d’Avila (Pyhän Teresan hurmio) oli kieltämättä vaikuttava.

Jatkoimme uskonnollisilla kohteilla – menimme nimittäin seuraavaksi Vatikaaniin. Onneksi olimme käyneet sekä Pietarinkirkossa että Vatikaanin museoissa aikaisemmin, eikä meidän tarvinnut siksi päästä sisälle kumpaankaan. Jonot olivat nimittäin melkoiset. Täytyy tunnustaa, että Vatikaani on meistä aika stressaava paikka, koska siellä todellakin on paljon turisteja, eikä mitään siitä syystä oikein pääse katselemaan rauhassa. Mutta Pietarinkirkon aukiolla oli mukava poseerata.Jatkoimme innoissamme Castel Sant’Angelolle. Myös sen luona käyttäydyimme kunnon turistien tavoin ja otatimme itsestämme valokuvan.Tassuttelu jatkui Piazza Navonalle. Siellä istahdimme hetkeksi kahvilaan aivan Fontana del Nettunon läheisyyteen.Piazza Navonallahan on kolme suihkulähdettä. Minusta tuo Neptunus-suihkulähde on niistä hienoin ja mielenkiintoisin. No, senhän ymmärtää, kun siinä oli merenneitoja tai joitain sellaisia ja hieno mustekalakin.

Kun lähdimme Piazza Navonalta, ilta alkoi jo hämärtää. Mutta eipä siinä mitään – kunnon turistihan katsastaa paikkoja mielellään iltavalaistuksessa.Seuraava nähtävyytemme oli siitä poikkeuksellinen, että se oli antiikin ajalta. Jos ymmärtäisin rakentamisesta yhtään mitään, ymmärtäisin varmaan, kuinka ihmeellinen rakennus Pantheon on. Minusta näyttää ihan järjelliseltä, että sen kupoli pysyy pystyssä, mutta kuulemma sen pystyssä pysyminen on suuri ihme.Eniten ihmetystä Pantheonissa aiheuttaa tietenkin kaikesta muusta ihmeestä huolimatta katossa oleva aukko. Hienostihan sieltä taivas näkyy, mutta miksi kattoon pitää tehdä reikä? Ihmettelimme asiaa kuin turistit konsanaan.On ilmiselvää, että turistien pitää käydä Fontana di Trevillä heittelemässä kolikoita. Niinpä mekin päätimme turistipäivän kierroksemme tälle upealle suihkulähteelle, joka näytti jopa vieläkin upeammalta iltavalaistuksessa.Myönnettäköön, että olimme sen verran taikauskoisia, että heitimme myös kumpikin kaksi kolikkoa Trevin suihkulähteeseen. Onhan se aina silloin varmempaa, että pääsee takaisin Roomaan. Ei näin tärkeitä asioita voi riskeerata.

Pitkän päivän päätteeksi menimme jälleen Nuova Stellaan syömään. Alberto otti antipastoksi marinoituja anjoviksia.Minä puolestani otin meriötökkäsalaatin. En vain voi vastustaa tällaisia annoksia:Päädyimme kerrankin samaan pääruokaan: grillattuun miekkakalaan.Lisukkeina meillä oli samantapaisia kasviksia kuin edellisenäkin iltana sekä ranskalaisia perunoita.

Seuraavalla kerralla seikkailemme antiikissa – ja syömme jälleen Nuova Stellassa.

- - -

On our first day in Rome (this time) we decided to act like the tourists and run around all possible famous tourist attractions. We started from the church of Santa Maria della Vittoria. It may not have been one of the best-known churches in Rome before, but after Dan Brown’s novel ”Angels and Demons” and the movie, it definitely have become a tourist trap. Nonetheless, the church and the famous statue “Ecstacy of Saint Theresa” were as cozy as ever.

The next stop was the Vatican. To be honest, Vatican is a very tiresome place to visit, thanks to the endless hordes of tourists. We were grateful that we had been to the Basilica of St. Peter and the museums of Vatican before, so we didn’t need to queue hours for them this time. The piazza in front of the church still was a good place to stage the traditional tourist pose.

Our tour continued to the castle and bridge of San Angelo. From there we walked to the Piazza Navona where we sat down for a cafe and wine for a while, observing the hectic life on this famous piazza. As the sun was setting, we moved on, left the piazza and headed for the Pantheon. Pantheon is a very much appreciated masterpiece of the ancient architecture, especially with the famous hole in its roof. The final destination of our day as an ordinary tourist was the Fontana di Trevi that looked marvelous with the light show.

At the end of the day it was – of course – again time to head to Nuova Stella for a dinner. This time Alberto had marinated anchovis as antipasto. I had a salad with fresh sea food. As the main course we both chose grilled swordfish.

In the next entry we complete our holiday by exploring the ancient Rome – and have our “last supper” in Nuova Stella.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Hööh! Miksette ottaneet minua mukaan?
T: Saimi