Vaikka pidämme Alberton kanssa kaikista vuodenajoista, täytyy myöntää, että iloitsimme kovin, kun kesä viimeinkin saapui. Alberto touhusi kiireesti parvekkeen kesäkuntoon, ja niinpä katoimme juhlallisin mielin kesän ensimmäisen parvekeaterian saataville.
Aluksi söimme luonnollisesti antipastoja. Alberto oli marinoinut herkkusieniä, joiden keralla nautimme artisokkaa sekä täytettyä paprikaa ja oliiveja. Juomana oli Perrier-kivennäisvettä.
- Tänään olemme hitusen ranskalaisia, Alberto totesi vakavana.
Ranskalaisuus näytti tosiaan inspiroineen Albertoa pääruuankin osalta – lohen kanssa oli nimittäin tarjolla hollandaisekastiketta.
- Mutta eikös hollandaisekastike tule Hollannista? minä kysyin tietämättömänä.
- Kyllä se on ranskalaisen keittiön peruskastikkeita, rakkaani, Alberto vastasi.
Jotta kesäinen tunnelma korostui riittävästi, söimme jälkiruuaksi mansikoita, jotka eivät tosin tietenkään vielä olleet suomalaisia.
Albertosta ja minusta on mukava seurailla vuodenaikojen vaihtelua. Nyt bongasimme aivan pihapiiristä kukkivan tuomen. Kesä siis todellakin on saapunut!
Kesämme alku on painottunut varsin paljon hyvän ruuan nauttimiseen. Viikko sitten Alberto vei minut Tanssisali Lutakkoon keskellä päivää.
- Mitä ihmettä? Eihän täällä voi tähän aikaan mitään keikkaa olla, minä hätäilin.
- Emme me olekaan tällä kertaa tulleet keikalle, Alberto vastasi, vaan syömään.
Kun pääsimme sisälle, minullekin selvisi, mistä oli kyse. Lutakkoon oli katettu herkkuja notkuva brunssipöytä.
Lastasimme lautasillemme herkkuja ja istuimme pöydän ääreen. Mukana oli mm. marinoituja herkkusieniä, poropiirakkaa, tofu-parsakaalipiirakkaa, fetaa sekä papu-pastasalaattia. Kaikki oli kovin herkullista.
Brunssin jälkiruokapöytäkin oli aivan yhtä maittava. Maistoimme sekä sitruunaista piirakkaa että vegaaniversiota mokkapaloista. Molemmat olivat erittäin herkullisia!
Ruokanautinnon ohessa saimme kuunnella letkeää musiikkia, jota dj soitti.
Olimme saaneet vihiä, että paikallisten tähtitieteilijöiden seura Sirius kokoontuisi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Kallioplanetaariolle Nyrölään tarkkailemaan taivasta. Päätimme mennä katsomaan, mistä on kyse.
Paikalle päästyämme meille kerrottiin, että planeetta Venus on juuri kulkemassa auringon editse. Yritin kääntää kuononi oitis kohti aurinkoa, mutta minut pysäytettiin.
- Sitä ei saa katsoa paljaalla silmällä, Albertokin varoitti.
Hätä ei kuitenkaan ollut suuren suuri, sillä tietenkin tähtitieteilijöillä oli mukanaan asianmukaiset varusteet. Saimme katsoa harvinaista tähtitieteellistä ilmiötä – joka muuten tapahtuu seuraavan kerran vasta yli 100 vuoden kuluttua – erikoisen lasilevyn läpi. Levy päästi läpi vain kymmenestuhannesosan auringon valosta, joten kaikki aurinkoa lukuun ottamatta näyttikin sen läpi aivan mustalta. Näimme sitten sen Venuksenkin. Viitaten erääseen Pikku Myyn lausahdukseen voisin sanoa, että se näytti kärpäsenkakalta. Alberto onnistui ottamaan ilmiöstä myös valokuvan - sen hassun mustan lasin läpi tietenkin.
Huiman tähtitieteellisen kokemuksen jälkeen palasimme maan pinnalle ja suunnistimme viikonlopun jälleen koitettua Muurameen, jossa oli markkinat. Otimme myös Viivin mukaan, koska arvelimme, että häntä saattaisi kiinnostaa pehmolelujen kilpailu, joka markkinoilla järjestettiin. Kävi ilmi, että asia kiinnostikin Viiviä kovin – itse asiassa Viivi olisi halunnut osallistua kilpailuun itsekin.
- Et sinä, Viivi, voi, sanoin lohdutellen.
- Niin, ei kylpyankka ole pehmolelu, Alberto säesti.
Päädyimme siis katsomaan kisaa vain osana yleisöä. Kilpailussa oli suuri määrä osallistujia, ja kaikki palkittiin asianmukaisesti.
Viivi oli hieman allapäin, koska ei päässyt mukaan kilpailuun, mutta onneksi paikalla oli karuselli, jonka kyydissä tehty ajelu piristi Viiviä kovin.
Sitten päädyimmekin takaisin ruuan pariin. Ostimme virolaista savustettua goudaa sekä hirvi- ja villisikamakkaraa.
Emmekä tietenkään voineet vastustaa voissa paistettuja muikkuja...
… emmekä muurinpohjalettuja kermavaahdon ja vadelmahillon kera. Voisiko kesä enää paremmin alkaa!
- - -
The summer – finally!
Looks like the summer has arrived again. Alberto set up our balcony for the season, bringing in the table and chairs, so that we could have an official summer opening dinner outside. We started with some antipasti and then some arctic char with potatoes and sauce Hollandaise. Alberto had also bought a bottle of Perrier, as he considered his cooking to be more French than Italian or Finnish this time. The dinner was crowned with the most summery dessert of them all – a bowl of strawberries.
On last Sunday Alberto took me to our favorite rock club, Lutakko, in the middle of the day. I was quite puzzled as I was quite sure that there was no gig at that time of the day. To my surprise, Alberto had actually taken me there for a brunch buffet that was served by the house. There were all kinds of tid bits there and we had to taste all of them, of course. Some delicious dessert and relaxing reggae music were available also.
And then on last Wednesday there was the rare even of the transit of Venus. We had heard that Sirius, the local astronimical association, was going to organize some kind of observation event at the local planetarium in Nyrölä. So, we decided to wake up very early and go to see what was going on. There were a few people watching the sun with some special dark lenses and they were kind enough to let us to take a look as well. Alberto also managed to take a picture of this cosmic phenomena. This was good because the next opportunity to see such thing will be around 2117...
This weekend we visited a fair in the neighbor municipality Muurame. We took Vivian with us as we thought she might be interested in the stuffed toy contest that was held for kids there. She was more keen about it than we had expected – actually she would have liked to participate the contest. Too bad her favorite toy, a bath duck she appropriated from Alberto, was not qualified as a stuffed toy. Vivian was a fair bit aggrieved first but a ride (or three) in a caroussel soon cheered her up.
And of course all kind of food was available at the fair also. We bought some Estonian smoked cheese and sausages to be taken home and then stopped to eat some fried vendaces – a very popular and delicious Finnish specialty – and a hugerustic pancake with jam and some whipped cream. We agreed that there is no better way to start the summer than this!
sunnuntai 10. kesäkuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
2 kommenttia:
Mahdoton nälkä tuli lukijallekin. Ihania herkkuja :)
Oh... Wow. Hyvää kesää kaikille blogin hahmoille!
t: Saimi
Lähetä kommentti