sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Munakoisoherkkua ja tiukkaakin tiukempaa ruoka-arviointia

Olen alusta asti ollut kovin ihastunut nimikkolehteeni Oliviaan. Luen sitä aina, kun haluan lukea nopeasti jotain ajatteluttavaa.Oliviassa on mielenkiintoisia henkilökuvia, ihmissuhdejuttuja ja kuinkas ollakaan – herkullisen kuuloisia ruokaohjeita. Jo ostaessani uusinta numeroa (lokakuu 2008) huomasin, että siinä oli jotain italialaisesta ruuasta. Jutun kirjoittajan Hanna Jensenin mieli oli muuttunut oikeaan suuntaan, kun hänelle oli riittävästi tuputettu italialaisen ruuan ihanuutta. Minä tuputan sitä nyt puolestani teille. Samaisessa Olivian jutussa oli nimittäin ohje ruokaan nimeltä Melanzane alla parmigiana. Ruoka on munakoiso-parmesaanipaistos, jota tulin kokeilleeksi oitis, sillä jouduimme Alberton kanssa mielenkiintoiseen tilanteeseen, jossa ribsit tarvitsivat lisuketta.

Olimme Alberton kanssa aivan viattomasti ruokaostoksilla, kun kimppuumme hyökättiin. Tutkimusta tekevä nainen halusi antaa meille kilon isokokoisia paahtokylkiribsejä valmistettavaksi ja kommentoivaksi. Tartuimme haasteeseen ilomielin. Ribsit saivat sitten seurakseen mainitsemani munakoisopaistoksen.

Paistokseen tarvitaan

kilo munakoisoja
100 g ilmakuivattua kinkkua
pari desiä raastettua parmesaanijuustoa
neljänneskilo mozzarellaa, joka on raastettava

Lisäksi tarvitaan ainekset tomaattikastikkeeseen:

2 tölkkiä tomaattimurskaa
sipuli
muutama valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
oreganoa
basilikaa
suolaa
hieman sokeria
balsamiviinietikkaa
mustapippuria

Paistoksen idea on, että munakoisot leikataan viipaleiksi ja viipaleet pehmennetään ensin uunissa. Sitten uunivuokaan ladotaan pari kerrosta, joissa on vuoronperään tomaattikastiketta, parmesaaniraastetta, kinkkua ja munakoisoviipaleita. Näiden kahden kerroksen päälle tulee kevyempi kolmas kerros: vain tomaattikastiketta ja parmesaania – sekä mozzarellaraastetta. Sitten paistosta paistellaan uunissa 200 asteessa puolisen tuntia. Ribsien keralla se näyttää tällaiselta:Niin… millaisen arvion ribsit saivat? Herkullisia ne olivat. Munakoisopaistoksesta en anna kommenttia – mutta voisiko noista aineksista saada aikaan pahanmakuista ruokaa?

Ei kommentteja: