tiistai 29. syyskuuta 2009

Koti-ikävän karkotus

Olemme mielestämme sopeutuneet Suomeen jo melkoisen hyvin, mutta välillä iskee koti-ikävä. Silloin Alberto majoittautuu keittiöön ja tekee kaikkensa sen poistamiseksi. Viime viikonloppuna meillä olikin juuri tuollainen koti-ikäväviikonloppu – ja italialaisen ruuan viikonloppu!

Alberto aloitti tarjoilunsa antipastoherkuilla. Lautasillamme oli artisokkaa, paprikaa ja munakoisoa.Sitten seurasivat bruschettat. Alberto teki ensin perinteisen tomaatti-mozzarellabruschettan…… mutta sitten seurasi hieman erikoisempi leipänen: bruschetta vitello tonnato!Vitello tonnato on klassinen antipasto, jossa on vasikanlihasiivuja, tonnikalakastiketta ja kapriksia. Alberto keksi aikoinaan, että vitello tonnaton voi kasata myös bruschetta-leivän päälle, jolloin siitä saa vähän tukevamman evään. Makuelämys on eksoottinen eikä varsinaisesti suurin suosikkini, mutta Albertolle se maistuu kyllä. Niin, ja jos totta puhutaan, ei se varsinaisesti pahaa ole, mutta ei sitä minusta italialaisen keittiön suurimmaksi taidonnäytteeksikään voi sanoa.

Hyvin tehty pizza sen sijaan on aina suuri taideteos. Alberto väänsi pizzataikinaa hiki otsalla ja loihti toinen toistaan ihanampia pizzoja. Ihanin kaikista oli perinteinen capricciosa-pizza, jossa oli parmankinkkua, tuoreita herkkusieniä, artisokkaa, oliiveja ja mozzarellaa sekä tomaattia. Ennen uunia se näytti tällaiselta:Ja sitten vain kuola valumaan suupielistä!Mozzarellaa jäi aivan tavattomasti yli ja siksipä taioin meille vielä tomaatti-mozzarellasalaatin. Tämä klassikko on raikas lisuke vaikkapa grillatulle lihalle.- - -

Even though we have been nicely settled in Finland and in Finnish lifestyle, we sometimes find ourselves longing for our native land, il bel paese Italia. The best cure for such homesickness is always the Italian food – and that was proven again last weekend when it was Alberto’s turn to occupy the kitchen.

Alberto started with traditional mixed antipasti plate with artichoke, bell peppers and eggplant. The antipasti were followed by bruschettas. Alberto’s first choice was the traditional tomato-mozzarella bruschetta but the other choice was more surprising: bruschetta vitello tonnato. Vitello tonnato itself is a classic Italian antipasto, made of slices of veal meat, tuna sauce and capers, but Alberto usually likes to build his version on top of a bruschetta bread.

But the true art of Alberto’s kitchen is pizza. Alberto took this time the extra trouble with the dough and other preparations. He made a number of different but equally delicious pizzas. Our favorite this time was the traditional pizza capricciosa with tomato, mozzarella, Parma ham, mushrooms, artichokes and olives.

We had reserved too much mozzarella for bruschettas and pizzas, so our weekend of cucina Italiana was stretched over to Monday when I prepared yet another Italian classic for us: the tomato-mozzarella salad. What a refreshing companion for the grilled meat.

4 kommenttia:

Lotte kirjoitti...

No joo, kyllä täälläkin valuu kuola suupielistä ;D Aika ihania herkkuja...

Salla kirjoitti...

Argh, nyt kyllä tuli nälkä! Miksei kukaan kokkaa minulle tuollaisia herkkuja?!? :D

Alberto kirjoitti...

Salla: olisit tullut käymään silloin viikonloppuna kun olit Jyväskylässä - kasvisvaihtoehtojakin olisi ollut tarjolla :-)

Salla kirjoitti...

No voihan kihveli, nyt harmittaa vielä enemmän! Pitikin olla niin kiire silloin, en ehtinyt edes kirpputorille, vaikka sellaisen ohi ajettiin... Nyyh!