maanantai 12. toukokuuta 2008

Äänestä merenneitoa!

Mainitsinkin jo, että näimme Alberton kanssa Kööpenhaminassa kaksi pientä merenneitoa. Kaikkien tuntema patsas on tietenkin Edvard Eriksenin tekemä pronssimerenneito, joka on ollut Kööpenhaminan satamassa jo vuodesta 1913.Tätä merenneitoa ei ollut vaikea löytää. Tassuttelimme Alberton kanssa rantaa pitkin, ja siinähän merenneito istui kivellään. Järkyttävää oli se, että hänen päällään roikkui ihmisiä. Joku mies kävi antamassa hänelle suukon kysymättä lainkaan, halusiko merenneito sellaista. Me karhut osasimme käyttäytyä paljon sivistyneemmin - ja onneksi Alberto on niin taitava valokuvaaja, että onnistui ottamaan merenneidosta kuvan, jossa ei ole ainuttakaan ihmistä.

Toisen, uudemman pienen merenneidon löytäminen oli paljon vaikeampaa. Kysyimme jo hotellilla, missä se sijaitsee. Hotellin vastaanotossa ei tiedetty. Lisäksi kyselimme aiheesta satamassa eräältä tarjoilijalta, mutta hän ei nähtävästi tiennyt asiasta sen vertaa, koska väitti mainospatsasta uudeksi pieneksi merenneidoksi. Mutta meitä onnisti! Menimme kulman taa kurkistamaan ja löysimme, mitä etsimme. Uuden pienen merenneidon sijainnin voitte katsoa Google Mapsista, jottei teidän tarvitse kysellä tietämättömiltä paikallisilta. Bjørn Nørgaardin tekemä, vuodelta 2006 peräisin oleva patsas näyttää tältä:Tuntui kurjalta, ettei kukaan ollut tästä merenneidosta kiinnostunut. Hänen kasvonsa olivat niin surumieliset ja jalkansa niin vääntyneet, että oli helppo uskoa noidan juoman tehneen hänen elämänsä tuskalliseksi. Hän oli todellakin saanut jo jalat, eikä siinä mielessä näyttänyt enää merenneidolta. Oli kuitenkin vaikea uskoa, että hän olisi juuri juonut myrkkymaljan, sillä hänen ilmeensä oli niin tuskainen, ettei siinä ollut enää mitään toivoa. Ehkä hän vain odottikin rannalla suruissaan prinssin hääyötä. Toivottavasti ilahdutimme häntä edes hieman vierailullamme – olimme nähtävästi ainoat matkailijat, jotka olivat hänestä kiinnostuneet.

Nyt haluaisin tietää, kumpi merenneito teistä lukijoista on oikeampi pieni merenneito. Ilmoittakaa äänenne kommenttilaatikkoon ja perustelkaa valintanne. Älkääkä unohtako täyttää sanavahvistusta, sillä silloin kommentit joutuvat – no, itse asiassa en todellakaan tiedä minne, mutta jonnekin, missä niistä ei ole kenellekään iloa. Käyn heti laittamassa kommentteihin omankin mielipiteeni.

9 kommenttia:

Olivia Orso kirjoitti...

Minusta uusi pieni merenneito kuvaa paremmin H.C. Andersenin sadun merenneitoa, koska siinä näkyy surumielisyys paremmin. Annan siis ääneni sille. Muitakin äänenantoperusteita kuin vertailu satuun saa toki käyttää. :) Täytyy myös myöntää, että omaan kommenttiini vaikuttaa myös se, että vanha pieni merenneito saa niin paljon suosiota muutenkin.

wiiks kirjoitti...

Annan ääneni vanhalle merenneidolle, tuo uudempi raastaa syräntä kun on niin surullinen ilmestys.

Saanko laittaa blogiini linkin sinun blogiisi?

Anonyymi kirjoitti...

Hei, minusta myös uusi merenneito kuvastaa paremmin sadun merenneitoa, koska siinä ihan totta näkyy sadun tunne ja haikeus paremmin. Vanha merenneito on enemmän vain patsas. Ehkä en voi koskaan enää puhua merenneidoista muistamatta samalla sinua ja huikeaa ohjaustyötäsi noidan merenalaisesta kammiosta:) Terveisiä Varenka-mummon ohjaajalta.

Anonyymi kirjoitti...

Uusi merenneito särki sydämeni - se kuvaa täsmälleen sitä tuskaa, jota prinsessa koki kävellessään. Joka askelella tuhannet veitset tuntuivat uppoavan hänen jalkapohjiinsa vai miten se nyt meni...

Doris

Olivia Orso kirjoitti...

Kiitos kaikista tähänastisista kommenteista! Lisää kommentteja tietysti vielä odotellaan, jotta saamme luotettavan äänestystuloksen. Yritän saada Albertonkin lausumaan mielipiteensä. Ja Wiiks, tottahan toki saat laittaa blogiisi linkin minun blogiini - sehän olisi vain suuri kunnia. :)

Alberto kirjoitti...

Uusi merenneito saa minunkin ääneni. Vanhempi merenneito on tosin romanttisempi, mutta siinä ympärillä velloneessa ihmislaumassa ei ollut romantiikan häivääkään, mikä laskee ikämerenneidon pisteitä - ehkä vähän epäreilusti - pyrstön mitalla.

Anonyymi kirjoitti...

Olen niin paljon perinteiden ystävä, että taidan pitää tällä kertaa vanhan merenneidon puolta. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä vanha merenneito on meidän vanhojen nallekarhujen mielestä selvästi parempi, se on mielestämme klassisen kaunis ainakin näin kuvien perusteella, luonnossa kun ei ole niitä kumpaakaan nähty

Terveisin

Vanha harmaapäänalle

Olivia Orso kirjoitti...

Näyttää siltä, että uusi pieni merenneito pitää pintansa. Voinemme julistaa hänet voittajaksi äänin 4-3. Jälkispekulointi on tietenkin sallittua. Kiitos joka tapauksessa kaikille äänestäneille. Pieni merenneito -äänestys teki Olivia Orson salissa -blogin kommentointiennätyksen!